Ez a legfinomabb és legegyszerűbb sajtos rúd, amit valaha ettem. Egy szülinapi zsúron ettünk először ilyet; a házigazdák a receptet Mautner Zsófi oldalán találták. Ott úgy szerepel, hogy "A világ legjobb sajtos rúdja". Nekünk nagyon bevált. Nem elég, hogy pikk-pakk elkészül, istenien finom is. Van olyan hét, hogy többször is megsütöm, de nem tudunk ráunni. Ja, és persze legalább másfélszeres adagot érdemes készíteni, nálunk még egyszer sem élte meg a másnapot, szóval ide is a megnövelt mennyiséget írtam le. (Nekem ez az adag pont megtölt egy tepsit.)
Hozzávalók
90 g vaj
150 g liszt
2 csipet só
160 g reszelt cheddar sajt (+ a tetejére)
3 evőkanál tejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A vajat a reszelő nagy lyukú részén tálba reszeljük, hozzámérjük a lisztet, a sót és a reszelt sajtot. Az egészet nagyjából összegyúrjuk, hogy kb. összeálljon.
Hozzáadjuk a tejszínt, majd azzal együtt simára gyúrjuk.
Lisztezett lapon kb. 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk, majd hosszú, vékony rudakat szeletelünk, ezeket átemeljük a sütőlappal borított tepsire. A tetejét megszórhatjuk még plusz reszelt sajttal, vagy szezámmaggal.
Az előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.