Ez szerintem egy végtelenül egyszerű recept, hétköznapi ebédnek is kiváló, és nem mellesleg nagyon egészséges :) ha ebédre készítem, akkor főtt barna rizzsel tálalom, vacsoraként pedig friss salátával.
A fűszereket ízlés szerint lehet variálni, én most így sütöttem.
Hozzávalók
2 nagy szelet nyúzott afrikai harcsa filé (nagyjából 1 kg)
1 ek. olivaolaj
1 ek. só
csipet frissen őrölt bors
csipet bazsalikom
csipet kakukkfű
csipet rozmaring
1 nagyobbacska babérlevél
1 kk. curry
1 ek. vaj
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Először a halat sós vízbe áztatom. Minél hosszabban van időnk, annál jobb. Ha a fagyasztóból vettük ki a halat, nyugodtan kiolvaszthatjuk ebben a sós lében. A só segít a halnak, hogy sütés közben ne essen szét, szépen egyben marad az egész nagy szelet is.
Bemelegítem a sütőt 200 °C-ra. Utána az olajjal a szeletek mindkét oldalát bekenem, és a halat egy tepsibe fektetem. A babérlevelet a szeletek közé dobom, rászórom a zöldfűszereket és a kevéske borsot, legvégül meghintem a curryvel. Alufóliával beborítom és mehet is be a meleg sütőbe. Így hagyom párolódni, amíg a hal teljesen ki nem fehéredik. Amikor már villával is el lehet választani a rostokat egymástól, akkor leveszem az alufóliát és addig sütöm, amíg arany barna nem lesz a teteje.
Közben a fokhagymát apróra vágom és a felmelegített vajon szépen, lassan megpirítom. Amikor készen van a hal, tálalás előtt ezzel nyakon öntöm.
Barna rizzsel vagy salátával tálalom.