Mit ettem tegnap?

Mit ettem tegnap?

Vasárnapi húsleves

2016. október 16. - Kovács Helga

Amikor itthon vagyunk hétvégén, nem maradhat el a vasárnap húsleves nélkül. Annyira szeretjük, hogy második fogást nem is szoktam ilyenkor főzni, főtt húst eszünk zöldségekkel. Az mindegy, hogy milyen húsból készül, mindegyiket imádjuk. A kedvencünk a gyöngytyúk- és a marhahúsleves.

A hozzávalókat csak nagyjából írom, mert ez azon kevés ételek egyike, amit kútfőből szoktam főzni. :)

Hozzávalók

0,5 gyöngytyúk

1 vöröshagyma

1 paradicsomhusleves.jpg

1 paprika

egész bors

egész kömény

egy darabka friss gyömbér

2-3 szál sárgarépa

2-3 szál fehérrépa

1 kisebb zellergumó

1 kisebb karalábé

1 paszternák (elhagyható)

csiperke gomba (pár fej)

1 kelkáposztalevél

1 kisebb burgonya

0,5 csokor petrezselyemzöld

pár zellerlevél

cérnametélt vagy csigatészta

víz

Elkészítés

A húst a hagymával, a kelkáposztalevéllel, a paradicsommal és paprikával elegendő mennyiségű vízben feltesszük főni (egy nagyobb fazékban úgy, hogy a zöldségek még kényelmesen beleférjenek).

Teatojásban hozzátesszük a borsot, a köménymagot és a gyömbért. Forrásig melegítjük. Közben a keletkező habot mindig lekanalazzuk.

Ha felforrt a leves, egyből takarékra vesszük a tűzhelyet, hogy a levesünk éppen csak gyöngyözzön. Nem szabad "gyorsan" főzni a húslevest, mert akkor zavaros lesz a leve.

Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldségeket, és félidőben a levesbe tesszük. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ha a húshoz kaptunk májat, akkor azt ne a legelején tegyük bele, csak éppen mielőtt az egész elkészül. Elég neki pár perc, hogy megfőjjön.

Ha már minden finom, puha, szűrőkanállal kiszedegetjük egy jénaiba (vagy amiben tálalni szeretnénk). A levet leveses tálba szűrjük, és beletesszük a főtt tésztát is.

husleves2.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitettemtegnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5811813431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása