Amikor itthon vagyunk hétvégén, nem maradhat el a vasárnap húsleves nélkül. Annyira szeretjük, hogy második fogást nem is szoktam ilyenkor főzni, főtt húst eszünk zöldségekkel. Az mindegy, hogy milyen húsból készül, mindegyiket imádjuk. A kedvencünk a gyöngytyúk- és a marhahúsleves.
A hozzávalókat csak nagyjából írom, mert ez azon kevés ételek egyike, amit kútfőből szoktam főzni. :)
Hozzávalók
0,5 gyöngytyúk
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
egész bors
egész kömény
egy darabka friss gyömbér
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
1 paszternák (elhagyható)
csiperke gomba (pár fej)
1 kelkáposztalevél
1 kisebb burgonya
0,5 csokor petrezselyemzöld
pár zellerlevél
cérnametélt vagy csigatészta
víz
Elkészítés
A húst a hagymával, a kelkáposztalevéllel, a paradicsommal és paprikával elegendő mennyiségű vízben feltesszük főni (egy nagyobb fazékban úgy, hogy a zöldségek még kényelmesen beleférjenek).
Teatojásban hozzátesszük a borsot, a köménymagot és a gyömbért. Forrásig melegítjük. Közben a keletkező habot mindig lekanalazzuk.
Ha felforrt a leves, egyből takarékra vesszük a tűzhelyet, hogy a levesünk éppen csak gyöngyözzön. Nem szabad "gyorsan" főzni a húslevest, mert akkor zavaros lesz a leve.
Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldségeket, és félidőben a levesbe tesszük. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ha a húshoz kaptunk májat, akkor azt ne a legelején tegyük bele, csak éppen mielőtt az egész elkészül. Elég neki pár perc, hogy megfőjjön.
Ha már minden finom, puha, szűrőkanállal kiszedegetjük egy jénaiba (vagy amiben tálalni szeretnénk). A levet leveses tálba szűrjük, és beletesszük a főtt tésztát is.
Jó étvágyat!