Hozzávalók
500 g liszt
200 ml tej
50 g élesztő
50 g porcukor
50 g vaj olvasztva
3 tojássárgája
1 egész tojás
50 ml rum
1 citrom reszelt héja
csipet só
olaj a sütéshez
porcukor
baracklekvár
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk. Közben a lisztet összekeverjük a csipet sóval és porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat és a vajat.
Ha az élesztő habosra kelt a tejben, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Mehet bele a rum és a citrom héja is, majd az egészet simára dagasztjuk.
Meleg helyre félretesszük kelni kb. fél órára, amíg a duplájára nő.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Konyharuhával letakarva ismét kelesztjük fél órát.
Sütés előtt a megkelt fánkok közepére mélyedést nyomunk az ujjunkkal. Bő olajban sütjük. Amikor az egyik oldala megpirult, megfordítjuk. Amikor mindkét oldala szép pirosra sült, konyhai törlővel bélelt tálba sorakoztatjuk és lecsöpögtetjük.
Az eredeti receptet itt találtam.