Sütőtök szezonban ezt a sütit legalább egyszer elkészítem. Tökéletes összhang van a sütőtök és a narancs között, a tetején a krém pedig bársonyossá teszi az egészet. A családban mindenki szereti, és nagyon hamar elfogy. :)
Ha nem kapok muscovado cukrot, akkor a nádcukor nagyon lágy változatát használom, ezt általában bioboltokban lehet kapni, és szerintem ez is remekül passzol ebbe a sütibe. Puha sajt gyanánt pedig krémsajtot szoktam venni.
Hozzávalók
300 g liszt
300 g világos muscovado cukor
1 tk.sütőpor
2 tk. szódabikarbóna
3 tk. mézeskalács fűszer
175 g aranymazsola
1 csipet só
4 tojás
200 g puha vaj
1 narancs héja
1 ek. narancslé
500 g sütőtök hámozva és lereszelve
Krémhez:
200 g puha sajt
85 g puha vaj
100 g porcukor átszitálva
1 narancs héja
0,5 narancs leve
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit.
A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a mazsolát egy nagyobb tálban.
Egy külön tálban a tojásokat habosra verjük a puha vajjal és hozzákeverjük a narancs héját és levét, majd a lisztes keverékhez adjuk, és alaposan kikeverjük.
Most mehet bele a sütőtök, ezzel is elkeverjük, és mehet a tepsibe. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
Amíg a tészta sül, a krémet is összekeverjük a tetejére. Ehhez a krémsajtot, a vajat, a porcukrot, a narancs héját és a levéből 1 evőkanálnyit sima krémmé verjük, utána pedig a hűtőbe tesszük pihenni.
Amikor a tészta megsült, egy picit pihenni hagyjuk a tepsiben, majd sütőrácsra borítjuk. Megszurkáljuk villával, és meglocsoljuk a narancslével, utána pedig hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha a süti teljesen kihűlt, elővesszük a hűtőből a krémet, picit fellazítjuk, és a tészta tetejére simítjuk tetszés szerint. Lehet teljesen simára kenni, és a tetejére díszítő cukrokat szórni (én most így jártam el), vagy hullámokat formázni a krémből.
Az eredeti receptet a BBC Goog Food oldalán találtam.