Karácsonykor minden évben összegyűlik a család. Idén ránk került a sor, így mi főztük a vacsit. Nálunk a szűk családi kör 20 fő, tehát adva volt feladat: 20 főre főzzünk ünnepi menüt.
Már megszoktuk, hogy sok emberre kell főzni, de az elején nagyon meg voltam ijedve. Most már tudom, hogy igazából csak tervezés kérdése: 1. lépésként megtervezzük a menüt; 2. lépésként összeírjuk a szükséges hozzávalókat (a vendégsereg számának megfelelően = hány főre kell főzni?!); 3. lépésként ütemezzük a bevásárlást (mikor mit kell megvenni, ügyelve a friss hozzávalókra); 4. lépésként ütemezzük a sütést-főzést; legutolsó fázisként jöhet a megvalósítás.
Be kell valljam, hogy nekem van két segítőm is. :) Nagyon nagy szerencsémre a férjem is szeret főzni, így Ő rengeteget segít a terezésben és a megvalósításban is. Másrészről pedig van egy lányom, akit már egészen kicsi kora óta bevonunk a főzésbe, így most már (7 évesen) komoly segítség a konyhában - idén a mézeskalácsot szinte teljesen egyedül készítette.
A készülődést már egy héttel a buli előtt elkezdtük. Minden napra osztottunk valamit, hogy nyugisan tudjunk haladni és ne legyen túl megterhelő. Először csak a sütiket, édességeket és likőröket készítettük el. Úgy válogattuk össze az egészet, hogy olyan kaják is legyenek (itt legfőképp a sütikre gondolok), amiket előre is elkészíthetünk. Pl.: a mézeskalácsot akár egy héttel előbb is elkészíthetjük, vagy a töltött káposztának is csak jót tesz a pihenés. Az utolsó napokban viszont szinte órára pontosan beosztottuk, hogy kinek, mikor és mennyi időre kell a sütő.
Lássuk akkor a menüt
Bergeni halleves
Halászlé
Töltött káposzta
Dijoni szűzérmék tejszínes krumplival
Marha steak
BBQ csirkecombok
Tepsiben sült zöldségek
Sajt torta erdei gyümölcsös öntettel
Mákos guba
Házi pillecukor
Zselés szaloncukor házi gumicukorból
Csokilikőr
Tojáslikőr
Ír krémlikőr