Nagyon szeretem a buggyantott tojást. Mutatós darab, így a gyerekek között is mindig sikert arat, és ráadásul pikk-pakk elkészül. Ha végképp nincs ötletem, hogy mi legyen a feltét, vagy nagyon gyors ebédet szeretnék, nekem nagyon bevált a buggyantott tojás. ...és persze reggelire is tökéletes.
Hozzávalók
tojás (minél frissebb, annál jobb)
ecet
víz
Elkészítés
Ha sikerül nagyon friss tojást szerezni, az a legjobb, mert könnyebben megtartja az alakját "buggyantás" közben.
Megtöltünk egy lábast vízzel úgy, hogy a víz teljesen ellepje majd a tojást (ez kb. 5 cm), és felforraljuk. Amikor már lobogva forr, hozzáadunk egy kevéske ecetet (ez segít egyben tartani a tojást). Most jöhet a buggyantás!
Feltörünk egy tojást egy csészébe, majd szépen belecsúsztatjuk a forró vízbe. Egymás után több tojást is buggyanthatunk, csak igyekezni kell, hogy nagyjából egyforma ideig legyenek a vízben.
Ha a tojások a vízben vannak, lezárjuk a tűzhelyet, és lefedjük a lábast. Így maradnak tojcik 3-4 percig (ízlés dolga), majd szűrőkanállal egyenként kivesszük őket. Egy kis víz mindig marad a tojás réseiben, szóval érdemes tálalás előtt egy tányérban kifolyatni a vizet és utána az étel mellé tenni.