A granola remek helyettesítője a boltokban kapható, cukros reggeliző pelyheknek és müzliknek. Az alapját a zabpehely adja, amit utána tetszés szerint ízesíthetünk. Most éppen fahéjas-magvas-kókuszos kombót írtam le, de szabadon variálható minden földi jóval. A sütés után keverhetük bele aszalt gyümölcsöket, étcsoki darabokat vagy akár cukrozatlan kakaót is. A variációk számának csak a képzeletünk szab határt.
A kész granola tökéletes reggelire tejel vagy joghurttal, de nasi helyett is ehetjük.
Hozzávalók
2 csésze zabpehely
2 csésze vegyes magvak (dió, kesudió, tökmag, mandula, lenmag stb.)
2 ek. chia mag
2 csésze kókuszpehely
1 kk. fahéj (elhagyható)
7 ek. olvasztott kókuszolaj
juharszirup (ízlés szerint)
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. Sok helyen olvasok alacsonyabb hőfokot, de az én sütőm biztos nem elég meleg, nekem így sül meg rendesen. Ezzel lehet kísérletezni.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszolajat és a juharszirupot. Az egészet alaposan elkeverjük, hogy mindenhova jusson a zsiradékból.
Ezt a masszát egyenletesen szétoszlatjuk a tepsiben, és mehet is a sütőbe. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, közben néhányszor megkutyuljuk, hogy egyenletesen piruljon.
Ha kész, kivesszük a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni. Légmentesen záródó dobozban több hétig is eláll.
Az eredeti receptet pedig itt találjátok.