Hozzávalók
400 g lencse
1 nagy fej vöröshagyma
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 csík füstölt szalonna
víz
só ízlés szerint
3 ek. olaj
4 ek. liszt (ízlés szerint)
1 tk. pirospaprika
1 pohár tejföl
1 kk. mustár
1 kk. cukor
1 kk. ecet
Elkészítés
A lencsét alaposan átmossuk, északára beáztatjuk.
Másnap leszűrjük és a hagymával, fokhagymával, a füstölt szalonnával, babérlevéllel és ízlés szerinti sóval egy lábasban főzni kezdjük.
Amíg a lencse fő, elkészítjük a pirospaprikás mártást. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet (ízlés dolga, hogy pontosan mennyit, ki milyen sűrűn szereti a főzeléket), és addig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész, a lencse főzőlevéből adagolunk hozzá apránként, hogy híguljon, így csomómentesen tudjuk majd a lencséhez keverni.
Ha a lencse már majdnem megfőtt, a híg rántást hozzáöntjük és így főzzük tovább. A végén ízesítem mustárral, pici cukorral és ecettel.
Ha az ízek összeálltak, tejföllel behabarjuk.